Sabotarea felului meu de a citi și rezultatele obținute, precum și o rugăminte

Când descopăr un autor care mă încântă, tabăr pe el și nu-i mai dau drumul până când nu îi citesc toate cărțile pe care pot pune mâna. Îi scot tot juice-ul din scrieri și apoi plec mai departe, în căutare de o nouă victimă. Așa am ajuns să citesc 15 cărți and counting de Haruki Murakami, 5 cărți and counting de Michel Houellebecq, 6 cărți and counting de Knut Hamsun, 7 cărți and counting de Somerset Maugham și tot așa. Am făcut asta cu mulți scriitori doar că, recent, m-am gândit că nu e chiar ok să mă opresc la câte un autor până îl dau gata, pentru că în felul ăsta ajung să citesc prea puțini oameni care au scris lucruri mișto, iar lumea e plină de ei, și că e păcat. Și că victima sunt eu. Și că fiind așa de fidelă, de fapt pierd. Și că ar trebui să-mi lărgesc filtrele. Așa că am schimbat strategia, și m-am decis să ies din zona de confort, că doar așa descoperi lucruri bune.

Mi-am sunat prietenii, și i-am rugat să-mi dea cărți de citit, orice cărți. Apoi m-am dus la bibliotecă și, pentru a-mi diversifica și mai tare algoritmul de alegere, m-am aventurat să iau acasă câte o carte din fiece literatură, letonă, finlandeză, maghiară, luându-le după nații și coperte. Rezultatul a fost și bun și rău. Am descoperit ceva cărți bune, dar am citit și o tonă de prostii, până mi s-a aplecat. Și m-am speriat așa de tare încât vreau sa aduc puțină ordine în metoda mea de a citi. Și cum metoda cu prietenii a fost totuși ceva mai reușită, vreau să vă rog să-mi recomandați câte o carte care vă place. Promit să nu vă port pică și să tac chitic dacă nu mă seduce. Mersi.

Reclame

16 comentarii

 1. Valentina · septembrie 17, 2015

  Nadine Gordimer, nominalizată la Premiul Nobel si una din cele mai cunoscute scriitoare din Africa de Sud – La agăţat”, o gasesti la biblioteca metropolitana.

  Apreciază

  • adrian · septembrie 20, 2015

   Jalāl ad-Dīn Muhammad Rūmī – „Fihi-ma-Fihi”, cred ca a fost tradusa in Romaneste sub numele de „Cartea Launtrului” – asta daca te intereseaza poezia misticismul medieval in lumea islamica… Enjoy

   Apreciază

   • sananicolau · septembrie 21, 2015

    Pana acum nu m-a interesat ce zici tu, dar cine stie? Poate ca este my cup of tea. Multe dintre lucrurile care ma intereseaza acum sunt descoperite abia de curand.

    Apreciază

  • sananicolau · septembrie 21, 2015

   Ma duc dupa ea.

   Apreciază

 2. sananicolau · septembrie 17, 2015

  Multumesc frumos. Am bagat la cap.

  Apreciază

 3. Dragos · septembrie 18, 2015

  Jonas Johansson sau Carlos Ruiz Zafon.
  Stiluri diferite, scriitura sprintara. Johansson amuzant si profund de usor, iar Zafon merita citit macar doar pentru scriitura delicioasa. nu te poti satura citindu-l.

  Apreciat de 1 persoană

 4. petra · septembrie 19, 2015

  cea mai bună carte pe care am citit-o anul ăsta a fost Predică despre Căderea Romei, a lui Jerome Ferrari, cîștigător de Goncourt. iar eu mai sunt în limbă după Stephane Audeguy, Teoria Norilor e o carte de citit neapărat, dar și toate romanele lui. a, și Andrei Makine. 🙂

  Apreciază

 5. sananicolau · septembrie 19, 2015

  Tiiii, am strans ceva in tolba.

  Apreciază

 6. Alanaida · septembrie 20, 2015

  Amelie Nothomb – orice carte, mie imi place mult cum scrie

  Apreciază

  • sananicolau · septembrie 21, 2015

   Am si citit ceva de ea si mi-a placut. Risc sa devin, cu ea, cititor in serie :). Mai ai vreo sugestie. Ca vad ca ne potrivim.

   Apreciază

 7. DianaCj · septembrie 21, 2015

  Scurta istorie a tractoarelor in limba ucraineana, Marina Lewycka – amuzanta, pana cand e rascolitoare, asa, pe la final.

  Apreciază

 8. gabi · septembrie 29, 2015

  Surprins de bucurie-C.S. Lewiss

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s